Третина планет, що обертаються навколо найпоширеніших зірок нашої галактики, може бути придатна для

Тема у розділі 'Цікаві факти', створена користувачем wanderito, 10 чер 2023.

  1. wanderito

    wanderito Новичек

    Уявіть собі таку космічну околицю, що купається у необхідній кількості зоряного тепла, щоб умови були ідеально збалансовані для процвітання життя, таким, як ми його знаємо. Як ви думаєте, скільки таких небесних "солодких точок" існує в нашій галактиці Чумацький Шлях? Хоча відсутність доказів існування інопланетного життя вказує на те, що вони вкрай рідкісні, насправді вони можуть бути неймовірно поширені, принаймні, згідно з висновками нового дослідження.

    [​IMG]

    Джерело: блог

    Аналіз, проведений астрономами з Університету Флориди (UF), показав, що близько третини планет, що обертаються навколо найпоширеніших зірок у нашій галактиці — а це сотні мільйонів світів у всьому Чумацькому Шляху — можуть містити рідку воду і, можливо, підтримувати життя!

    Результати дослідження були нещодавно опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences

    Професорка астрономії UF Сара Баллард і докторантка Шейла Сейджар вивчили понад 150 планет, що обертаються навколо цих найпоширеніших зірок, званих червоними карликами, або М-карликами. Ці зорі розміром з Юпітер не тільки набагато численніші, а й значно менші, холодніші та приблизно вдвічі менші за масою за наше відносно рідкісне Сонце.

    Баллард і Сейджар використовували дані телескопа Gaia для вимірювання відстані до зірок у галактиці та телескопа NASA Кеплер для отримання інформації про екзопланети, що обертаються навколо своїх зірок. Щоб з'ясувати орбіти планет, вони розрахували, скільки часу знадобилося планетам на проходження зірок.

    "Відстань — це справді ключова частина інформації, якої нам не вистачало раніше та яка дозволяє нам провести цей аналіз зараз", - сказала Сейджар.

    Їхній аналіз показав, що чим більш овальної форми орбіта, тим більш ексцентричною вона є. А для планети, що обертається поблизу своєї зірки, ексцентрична орбіта може піддавати її приливному нагріванню — процесу, коли планета розтягується, а потім стягується під дією гравітаційних у міру проходження орбітою. Таким чином тертя, що виникає, спричиняє нагрівання. У крайньому разі, таке нагрівання може спопелити планету, випарувавши всю рідку воду.

    Дослідники також виявили, що червоні карлики з кількома планетами частіше мають кругові орбіти, які дозволяють планетам зберігати рідку воду. Зорі з однією планетою, навпаки, більш схильні до екстремальних приливних явищ, що знищують поверхню.

    За результатами дослідження, близько двох третин планет було визнано схильними до засмажування. Третина, що залишилася, опинилася в "жилій зоні", досить близькій та м'якій, щоб прихистити життя.

    Якщо екстраполювати цей результат на всю галактику, то виявиться, що Чумацький Шлях містить сотні мільйонів перспективних об'єктів для пошуку ознак життя за межами нашої Сонячної системи!

    "Я думаю, що цей результат дійсно важливий для наступного десятиліття досліджень екзопланет, тому що погляди звернені до цієї популяції зірок. Ці зорі — чудові цілі для пошуку малих планет на орбіті, де можлива наявність води в рідкому стані, а значить, планета може бути придатна для життя", - додала Сейджар.
     

Поділитися цією сторінкою